Rapid plusy i minusy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aerofan
    Drive
    • 2013
    • 73

Zamieszczone przez maksiu
    aerofan, w takim wypadku różnica w oświetleniu jest bardzo duża na korzyść ksenona Ja jutro odbieram swojego Rapida na zwykłych lampach i jak się uda w najbliższym czasie to cyknę fotkę jak się ściemni i wrzucę dla porównania.
    Musiałbyś zrobić fotę na identycznych ustawieniach, bo inaczej to bez sensu
    Yeti 4x4 TSI, Rapid TSI DSG

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

Rapid (1.2 TSI 105KM benzynka) odebrany dzisiaj. Nie zauważyłem żadnych minusów może dlatego że jestem jeszcze pod wpływem emocji z zakupu (pierwsze nowe autko) Niebawem emocje po zakupie opadną i nie omieszkam szczerze wyrazić się na temat tego auta. Obecnie (przesiadka z O1 1.9 TDI 110KM z 2001 r.) mam bardzo pozytywne wrażenia z jazdy. Jedyny problem to "docieranie" i nie przekraczanie 4 tys, obr.
      Paweł

Komentarz

• aerofan
        Drive
        • 2013
        • 73

Jak się domyślam po poprzednich postach nie dopłacałeś do ksenonów ?

Komentarz

• crom.de
          RS
          • 2012
          • 1545
          • Superb II (3T4)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

maksiu, czekam na prezentację autka Ja ciągle rozważam i czekam na odpowiedni moment. Jednak mnie kusi bardziej Leon którego można dostać w granicach ceny Rapida, ale ma już nowszą wersję silnika i dotykowe radio choć rzadko z napędem CD. Daj znać czy brak regulacji podświetlenia daje się we znaki w nocy.
          - Superb
          - Panda 1.2

Komentarz

• maksiu
            RS
            • 2011
            • 11466

Zamieszczone przez aerofan
            Jak się domyślam po poprzednich postach nie dopłacałeś do ksenonów ?
            Ksenonów brak cały czas się zastanawiałem kupić - nie kupić. Ogólnie wieczorami i nocą mało jeżdżę i chyba dlatego zostałem bez ksenonów. Po fakcie (zakupie) trochę żałuję ale już za późno i nie ma co rozpaczać

[ Dodano: Nie 11 Maj, 14 18:12 ]
            Zamieszczone przez crom.de
            Daj znać czy brak regulacji podświetlenia daje się we znaki w nocy.
            Z tego co zauważyłem to musi mieć gdzieś czujnik światła bo zegary za dnia świecą całe ale jak jestem na dziennych i wjeżdżam do garażu to zostaje tylko podświetlenie wskazówek (zegary się wyłączają). Nocą nie jeździłem. Ogólnie pokrętła do regulacji mocy podświetlenia nie ma. To dopiero drugi dzień posiadania autka i jestem mega zadowolony z niego.

[ Dodano: Nie 11 Maj, 14 18:14 ]
            crom.de, prezentacja autka na razie tylko w moim lokalnym topicu - namiary są u mnie w podpisie. Najpierw są 2 posty ze zdjęciami robionymi na szybko a później moje wrażenia z drogi powrotnej.

[ Dodano: Nie 11 Maj, 14 18:22 ]
            crom.de, podsumowując zakup: Rapid 1.2 105KM elegance, skrzynia 6 biegowa manualna, tapicerka beż, kilka drobnych dodatków listwy w kolorze nadwozie, dojazdówka, dekor piano black, pakiet Sunset (rewelacja) dodatkowa gwarancja na kolejne 2 lata lub 60 tys. km. Z konfiguratora wychodzi 70050 zł Realna cena zakupu ca 63 tys. zł (moja byłą katalogowo 71700 dałem 59300 ale miałem dodatkowy rabat jako pracownik pewnej firmy w kwocie 2 tys. zł)
            Później wprowadzili do cennika dodatek MAX i obniżyli cenę o rabat producenta co dało cenę katalogową w konfiguratorze 43850 a jak zamawiałem mojego to cena wyjściowa katalogowa była 48550.
            Paweł

Komentarz

• piotrex
              L&K
              • 2011
              • 1116
              • Volkswagen

maksiu, crom.de, czujnik oświetlenia jest przy "80" na obrotomierzu. Rozwiązanie analogiczne jak w O2 FL / Tour, z tą różnicą że w rapidzie na dziennych świeci się podświetlenie zegarów.
              Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
              Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• maksiu
                RS
                • 2011
                • 11466

piotrex, w moim poprzedni poście napisałem
                ...zegary za dnia świecą całe ale jak jestem na dziennych i wjeżdżam do garażu to zostaje tylko podświetlenie wskazówek (zegary się wyłączają)
                Paweł

Komentarz

• crom.de
                  RS
                  • 2012
                  • 1545
                  • Superb II (3T4)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

maksiu, no no to ładne rabaty uzyskałeś Beżowy środek kwestia gustu, ale reszta jest co najmniej gites. Fele wręcz majonez oby dzielnie i bezawaryjnie służył! Czekam na wątek i relacje z użytkowania
                  - Superb
                  - Panda 1.2

Komentarz

• maksiu
                    RS
                    • 2011
                    • 11466

dzisiaj nie byłem w stanie wyjechać na drogę i przetestować światła po zmroku ale na podwórku w niczym mój stan nie przeszkadzał więc cyknąłem fotki
                    Beżowa tapicerka zawsze jest kontrowersyjna - jeden uwielbia takie wnętrze drugi nienawidzi Tapicerka to wyzwanie jak dla mnie przy 2 dzieciaków. Na szczęście starszy ma 7 lat a młodszy niestety 10 m-cy ... IMO beżowa tapicerka daje autu coś w rodzaju prestiżu. Większość aut ma tradycyjne ciemne wnętrza - mi osobiście wydaje się za ciemne. Niestety pakiet Style Plus nie wchodził w rachubę bo mam szerokie 4 litery i trzymanie boczne fotela najnormalniej mnie wkurzało.
                    Poniżej kilka fotek.
                    Same wskazówki - światła dzienne (w garażu pomieszczenie zaciemnione), jak jest widno na zewnątrz to na światłach dziennych świeci cała tablica z zegarami.
                    Cała tablica - światła mijania - światło wyraźne ale nie oślepia.
                    Światła mijania krótszy zasięg - poziom świateł ustawiony na 3 czyli minimum.
                    Światła mijania dalszy zasięg - poziom świateł ustawiony na 0 czyli max zasięg.
                    Odległość do bramy 30 m. Jakość świateł mijania uważam na dobra 4 w skali do 6.
                    Ostatnia fotka to radio Bolero plus climatronic.
                    Jakość dźwięku w skali 1-6 jak dla mnie to 3+ ewentualnie 4 (brakuje basu w standardowym nagłośnieniu). Jeśli ktoś nie jest wymagający to zestaw grający zadowoli go w 100% mi czegoś brakuje ale można bez tego czegoś wytrzymać
                    Paweł

Komentarz

• crom.de
                      RS
                      • 2012
                      • 1545
                      • Superb II (3T4)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Beżowa tapicerka zawsze jest kontrowersyjna - jeden uwielbia takie wnętrze drugi nienawidzi Tapicerka to wyzwanie jak dla mnie przy 2 dzieciaków.
                      Ototo właśnie chciałem mówić choć zawsze na tył można dać pokrowiec jakiś a na oparcia foteli przednich też są takie specjalne maty.

Cała tablica - światła mijania - światło wyraźne ale nie oślepia.
                      No to jest ważne, choć ja akurat lubię mieć pełną moc. Tylko, że zielony na max na pewno mniej daje po gałach niż ten biały.

Jakie masz możliwości wyświetlania na MaxiDOTcie? Prędkość, spalania, zasięg to wiadomo. Temperatury jakieś czy coś?
                      - Superb
                      - Panda 1.2

Komentarz

• maksiu
                        RS
                        • 2011
                        • 11466

Jakie masz możliwości wyświetlania na MaxiDOTcie?
                        Jest tego kilka. Poza tym co wymieniłeś jest na pewno temp. oleju i ustawienie prędkości po przekroczeniu której dostaniesz jakieś info. To że są dwa "liczniki" to chyba wiesz (dzienny -1 i długi -2) czyli np spalanie dzisiaj (1) i spalanie na przestrzeni np. ostatnich 2 tys. km. Zakresy temp oczywiście można ustawić w C lub F, prędkość w km/h w mph itp. Znalazłem jeszcze opcję do spalania zamist ile litrów na 100 km to ile km na 1 litr (nie korzystałem jeszcze z tego)
                        Paweł

Komentarz

• crom.de
                          RS
                          • 2012
                          • 1545
                          • Superb II (3T4)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To że są dwa "liczniki" to chyba wiesz (dzienny -1 i długi -2) czyli np spalanie dzisiaj (1) i spalanie na przestrzeni np. ostatnich 2 tys. km
                          To jest jasne i logiczne, bo ma to nawet moja Octavia ;-)

Poza tym co wymieniłeś jest na pewno temp. oleju i ustawienie prędkości po przekroczeniu której dostaniesz jakieś info.
                          Ta informacja o przekroczeniu prędkości jest ciekawa. Choć bardziej praktyczny byłby limiter - ogranicznik.

Dzięki za odpowiedzi, życzę dalszych przyjemności i wielu km bez stresu z nową Kurką ja wiercę dalej dziurę w brzuchu pani prezes :diabelski_usmiech
                          - Superb
                          - Panda 1.2

Komentarz

• aerofan
                            Drive
                            • 2013
                            • 73

Ja ciągle rozważam i czekam na odpowiedni moment. Jednak mnie kusi bardziej Leon którego można dostać w granicach ceny Rapida, ale ma już nowszą wersję silnika i dotykowe radio choć rzadko z napędem CD. Daj znać czy brak regulacji podświetlenia daje się we znaki w nocy.
                            Brak regulacji podświetlenia mi nie przeszkadza, zmienia się automatycznie.

Jeśli chodzi zaś o Leona - jaką porównujesz wersję ? Cenowo Rapida można porównać z Toledo (w końcu to to samo), ale Toledo jest bazowo droższe o kilka tys. No i LEDy z Leona to nie to samo, co ksenon z Rapida.

Komentarz

• crom.de
                              RS
                              • 2012
                              • 1545
                              • Superb II (3T4)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja zawsze biorę pod uwagę auta z placu, bo są sporo tańsze. Np. dwa takie pierwsze z brzegu.

- Superb
                              - Panda 1.2

Komentarz

• aerofan
                                Drive
                                • 2013
                                • 73

Nic mi to nie mówi, bo nie po polsku, ale jak przemnożę cenę przez kurs euro, to jakoś specjalnie okazji nie widzę jak na Rapida 1.2...

Komentarz

• maksiu
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 11466

Ja zawsze biorę pod uwagę auta z placu, bo są sporo tańsze
                                  Oczekiwanie 10 tyg. na zamówione autko - bezcenne (ja tyle czekałem od złożenia zamówienia - czym bliżej odbioru tym czas się bardziej przeciągał) ale mam to co dokładnie chciałem
                                  Paweł

Komentarz

• crom.de
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 1545
                                    • Superb II (3T4)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

aerofan, to fakt dlatego właśnie bardziej jestem za Leonem. Generalnie między autami jest tyle różnicy, że Rapid ma napęd CD i grzane dupska. Koszt ten sam, ale auto starsze technologicznie.
                                    maksiu, tylko musiałbym zamawiać w Pl i robić import bo taki Leon jak w ofercie z placu jest +/- 4-5tyś tańszy. To są auta przeważnie z importu - ostatnio oglądałem SuperB z naklejka Skoda nr 1 w Polsce

[ Dodano: Wto 13 Maj, 14 21:36 ]
                                    Żebym nie był gołosłownym
                                    - Superb
                                    - Panda 1.2

Komentarz

• aerofan
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 73

Patrzę w cenniki, w upusty i mi wychodzi kilkanaście tysięcy różnicy między Rapidem 1.2 a Leonem 1.2.

Komentarz

• crom.de
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 1545
                                        • Superb II (3T4)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No u nas jak widać powyżej nie do końca Prawie żadna różnica cenowa i wyposażeniowa. Mówię o autach z placu które są nieporównywalnie tańsze od takich normalnie zamawianych. Może Seaty są bezpośrednio kupowane w Hiszpanii i stąd taka niska cena. Skody jak widać ciągną z Polski. Dlatego pewnie Leonów jest zdecydowanie więcej niż Rapidów których widuje może 2, a Leona co chwilę.
                                        - Superb
                                        - Panda 1.2

Komentarz

• aerofan
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 73

Mówię o autach z placu które są nieporównywalnie tańsze od takich normalnie zamawianych.
                                          CHyba żyjesz w alternatywnej rzeczywistości. Raz, że od ręki nie kupisz właściwie nic ciekawego, dwa - jaki rabat ? U nas u jednego z dealerów nawet auta demo na placu mają taką cenę, że głowa boli. Najtaniej jest auto pod klienta z dobrym rabatem.

Komentarz

• crom.de
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 1545
                                            • Superb II (3T4)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aerofan
                                            Raz, że od ręki nie kupisz właściwie nic ciekawego, dwa - jaki rabat ?
                                            Zależy co uważasz za ciekawe. Czasem da się znaleźć auto które spełnia wymagania o ile nie ma ich się jakiś wygórowanych indywidualnych wymagań. Ja uważam, że 14990 za Leona Style 105 (Climatronic, tempomat, czujki deszczu, zmroku, HHC, XDS, radio Touch Color z CD, alu) to jest dobra oferta w porównaniu do bieda wersji która wg. cennika kosztuje 15390 za 86KM (Style 105 od 19.380 climatronic + Touch color CD to 600 dopłaty) bez niczego tak naprawdę. Nawet jak dostaniesz 1-2tyś rabatu to za dużo to nie zmienia w porównaniu do oferty placowej, bo i tak jest 4000-3000 taniej.
                                            - Superb
                                            - Panda 1.2

Komentarz

• aerofan
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 73

Pokaż mi ofertę na Leona w PL, zagraniczne mnie nie interesują bo nie jestem w temacie, jakie tam są cenniki.

Komentarz

• maksiu
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 11466

Pytanko mam - instalowaliście w Rapidzie CB radio i antenę zewnętrzną na magnes? Macie jakieś rady gdzie zamontować radio i którędy wpuścić kabel od anteny do kabiny ?
                                                A może montaż anteny Triflex jest lepszym rozwiązaniem?
                                                Paweł

Komentarz

• mirek_p11
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 6630
                                                  • Volkswagen
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

maksiu, napisz do kolegi piotrex, bo właśnie zamontował cb

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                  Fotki

Komentarz

• piotrex
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1116
                                                    • Volkswagen

maksiu, z tego co widzę to masz wersję liftback, zatem z punktu widzenia charakterystyki promieniowania antena-auto optymalnie jest umieścić w lewym tylnym rogu dachu.
                                                    Możesz sprawdzić, czy szczeliny pomiędzy klapą a nadwoziem wystarczą do przeprowadzenia kabla RG-58. Pamiętaj o delikatnym łuku przy uszczelce, aby woda nie leciała do kabiny. Warto również okleić folią wewnętrzny rant słupka C aby kabel nie zdzierał z niego lakieru.
                                                    Na CB radio jeszcze czekam aż będzie je można kupić w Polsce, prawdopodobnie do lipca, a można je zamontować przy fotelu pasażera, albo pod klimatronikiem. Sprawdzałem, demontaż radia i panelu klimy w rapidzie jest prosty.

Tak mam zrobione w tourze:

Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                                                    Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

Pracuję...